Gyors akkukereső
Gyors akkukereső

Akkumulátor kereső

Termékajánló
Blog
2017.04.11 13:37

Akkumulátortöltő berendezések felépítése

A gépjárművek akkumulátorainak külső áramforásról történő feltöltésére a garázs illetve szervizberendezéseket gyártók akkumulátor töltőket hoznak kereskedelembe. Az alábbi bejegyzésünk elsősorban csak a végfelhasználó szempontjából fontos információt közli.

Bár különféle tulajdonságú berendezések főbb kapcsolási vázlatait megadjuk, a bonyolultabb, fejlettebb automata töltőberendezések szerkezeti működését, a terjedelme miatt, mint pedig műszaki szabadalmak végett nem részletezzük.

 

Egyszerű töltőberendezések

A legegyszerűbb általában az olcsó kategóriás töltőberendezések (3-8 ezer) már alkalmasak energia bevitelre mindössze egy transzformátorból és egy egyenirányító egységből állnak. Az ilyen töltők áramerőssége kicsi, ebből adódóan csak hosszú idő alatt képesek egy számottevő kapacitású akkumulátort üzemkész állapotba hozni. Ráadásul kis tároló képességű akkumulátor esetén túltöltés veszélye is fennállhat.  E szerkezetek lefolyásukat tekintve W jelleg szerint működnek, és legtöbbször csak formázó töltés nagyságrendjébe tartozó áramerősség leadására képesek még kis kapacitású gépjármű-akkumulátorok feltöltésekor is.

Az egyszerű töltők legelterjedtebb csoportját ellenállás közbeiktatással beállítható az ún. transzformátor megcsapolásos berendezések. Egy ellenállással beállítható töltő kapcsolási vázlata alább látható.

Belső ellenállással ellátott akkumulátor töltő kapcsolási ábra

 

A berendezés hátránya hogy a passzív elemekkel csak veszteséges szabályzást lehet megvalósítani, ráadásul a veszteségenergia melegíti a szerkezetet. Ezen berendezéseket közepes áramok létrehozására alkalmazzák. Régebben gyakori eljárásnak (90’es évek J)számított, hogy az ellenállás helyett izzólámpákat kötöttek a hálózatba, s az egymással párhuzamosan kötött izzók számának növekedésével lehetet a kör ellenállását tehát a töltő áramot növelni.

Az alábbi ábra egy veszteségmentes állítható, tehát az előzőnél jobb hatásfokú ún. transzformátor megcsapolásos berendezés kapcsolási vázlata látható.

 

Csapolt transzformátoros akkumulátor töltő kapcsolási ábra

 

A K1-es kapcsoló az 1-es jelű állapotban nincs bekapcsolva. A kapcsolót elforgatva, átváltva 2. , 3. stb kapcsoljuk a kimeneti feszültség növekszik , hiszen a transzformátor menet áttétele közelít az „1”-hez. A K2 kapcsolóval a forrás néveleges feszültségét lehet beállítani (6V-12V) . A mérőműszerek a  leadott áramot  és az üzemi feszültséget.

 

Automata töltőberendezések

 

Az egyszerű akkumulátortöltők hátránya az, hogy ha velük rövid idő alatt szeretnénk egy telepet feltölteni, azaz nagy kezdeti áramerősséget választunk, W jellegűk miatt fennáll annak a veszélye, hogy beavatkozás nélkül a folyamat belép az a tiltott területre, túltöltés jön létre, melynek eredménye a vízbontás és egyéb károsító hatások.

Ezért kézenfekvő volt a gyártók részéről olyan töltő berendezés létrehozása, melyek nagy biztonsággal meg akadályozzák a túltöltést, de a töltés kezdeti szakaszában kihasználják a töltő berendezés teljes terhelhetőségét. E szerkezetek közül a legkisebb teljesítményűek általában WU jelleggel működnek, ami mint tudjuk, azt jelenti, hogy a berendezés a lemerült telepet alacsony üzemi feszültség mellett viszonylag nagy árammal kezdi tölteni, majd ezt követően a feszültség emelkedést a töltő áram csökkenése kíséri. Körülbelül 14,4V elérése után a töltés U jellegűre vált. Az ilyen töltők viszonylag alacsony költségből előállíthatóak.

A következőkben kitérhetnénk többféle megoldásra is de mivel napjainkban egyre jobban elterjedt típus az „inverteres töltő” ezért kizárólag csak ezt részleteznénk.

Az inverteres akkumulátortöltők egyig igen szembe ötlő előnye hogy teljesítményükhöz képest igen kisméretűek. Egy hagyományos elemekkel felépített 3000W-os töltőberendezés súlya 100-120kg, addig egy ugyanilyen teljesítményű inverteres mindössze 5-10kg. A félvezető eszközök fejlődésével a bipoláris tranzisztorok egyre nagyobb teljesítmény kapcsolására képesek, ezért a fejlesztésnél megjelentek a kisméretű, de nagy teljesítmény leadására képes nagyfrekvenciás berendezések.

Nagyfrekvenciás invertes töltő kapcsolási rajza 

Nagy teljesítményű, nagy frekvenciás inverteres akkumulátor töltő

 

A 220V-os hálózatról közvetlenül működő egyenirányító 310V egyenfeszültséget állít elő. Erre az egyenfeszültségű hálózatra kapcsolódik a T1-T4 jelzésű tranzisztorokból álló, primer oldali inverter, amelynek a működési frekvenciája (gyártótól függően) 10-30KHz. Erre az inverterre egy ferritmagos nagyfrekvenciás transzformátor csatlakozik. A transzformátor szekunder oldala gyors diódákat tartalmazó egyenirányító egységhez kapcsolódik.  A szekunder oldalon érzékelt feszültség és áramjeleket a vezérlő szabályzó egység dolgozza fel, amely értéknek megfelelően a primer oldali inverter kapcsolását irányítja. A kereskedelmi forgalomba több ilyen illetve ehhez a modellhez hasonló töltőberendezés kapható, de ahogyan ezt átlátva könnyen kikövetkezethető, hogy a töltőberendezések lelke a vezérlő szabályozó egység. Ez az egység felel minden olyan be illetve kimenő értékekért (hőmérséklet, feszültség, áramerősség, stb.), illetve ezen értékek feldolgozásáért, amely a telepünk 100% töltöttségét biztosítja. Egy mondattal összefoglalva: attól hogy egy akkumulátor töltő inverteres még nem feltétlenül tudja azt a fajta technológiai algoritmust, amely számunkra a legtöbbet nyújtja.

 A megosztást köszönjük...

Nem adódott semmi problémám. Gyorsan megkaptam a visszaigazolást és az ebben foglaltaknak megfelelően másnap délelőtt a terméket. Azóta is használom minden gond nélkül.

Dunabarát

Nagyon segítőkészek voltak. Alapból csak 4-5 munkanapon belül tudták volna szállítani, de jeleztem,sürgősen kellene és elintézték, megkapjam hamarabb.

Köszönöm.

Minőséget forgalmaznak, széles a választék és kedvezőek az árak.

 

Rugalmasak voltak a boltban, egyből visszahivtak egyeztetni

 

Egyszerű ügyintézés, 24 órán belüli megkaptam, minőségi árú korrekt árban.

Isaac

Ennyire segítőkész, szakszerű és vásárló centrikus hozzáállást korábban még nem tapasztaltam. Ezúton is köszönöm.

István Szabó

Gördülékeny és eddig mindig volt minden készleten

Akksit tőlük veszek már évek óta

 

OS Tuning Kft

Megbizható, a legjobb árban kaptam meg az aksit

István

Teljesen véletlenül kerültem a webáruház oldalára. Első jó pont a kedvező ár, miután telefonon is érdeklődtem (korrekt tájékoztatás, jó hangulatú beszélgetés) egyértelmű volt, a vásárlásom.

Valóban "Fer-Sales". Csak így tovább! 

 

"Gördülékeny ügyintézés,  tökéletes ."

Az általam keresett akkumulátortöltőhöz több kiegészítő is. Rendben volt.

 

Ma reggel megrendeltem a terméket, délben átvettem a futártól. Korrekt áruház, ajánlanom mindenkinek

Gabesz

Telefonon keresztül is segítőkészek voltak, delutan rendeltem, a következő 24 belül már meg is kaptam.

Gábor

Precíz  kiszolgálás, péntek délutáni leadva, kedd délben érkezett, friss 1 hónapos akksi, rendesen feltöltve

Imre

Az akksit amit rendeltem tökéletes kondícióban volt!

András

A korábbi pozitív tapasztalataim alapján vásárolok nagy bizalommal.

Probléma mentes volt a vásárlás. Köszönet érte sokadszor.

Így további javaslattal nem élnék.

Nagyon segítőkészek! !! Érdemes tanácsot kérni a vásárláshoz.

Szívesen segítenek ha tanácsra van szükség!

Női vásárló

Nagyon jó árban találtam meg a kiválasztott akkumulátort, a visszaigazolások a megrendelesemről rendben megérkeztek.

András

Teljesen meg vagyok elegedve, leadás utan par perccel mar kapcsolatba is lepetek velem (telefonon is hivtak a szokasos email uzeneten kivul).

paragazo

"Korrektek és gyorsak voltak. Az akksi és a saru kifogástalan állapotban megérkezett."

Zsombor

"A futár elcserélte a cuccomat mással, azonnal lekommunikálták, és másnapra itt volt a jó árú. Ötös! : )"

 

Ufo

A rendelt akkumulátor gyorsan megérkezett annak ellenére is, hogy az ünnepek előtti csúcsforgalom volt a futárszolgálatoknál. Érkezéskor rámértem a feszültségére: 12, 6 V - ahogy kell, szépen indul vele az autó.

Zoli

"Meglepően gyors volt a kiszállítás. (rendelèst követő napon)"

Jenő

 

"Nagyon korektek voltak, azonnal elismerték a téves küldést és másnap megkaptam a jót."

"Értékelem, előzőleg feltöltötték a motor akkumulátort savval, így rögtön tudtam használni. Köszönöm."

Norbert

Gyors ügyintézés, pontos tájékoztatás a termékről, hozzáértő kereskedői hozzáállás.

A bolt vásárlója

Nagyon segítőkészek, kedvesek.Felhívtak, tudják küldeni.

Gabor

"Variáltam a rendelésemmel, még időben észrevettem, mégsem fog beférni a kiszemelt akku, a magassága miatt. Megvettem a magasat, de kértem türelmet, majd végül alacsonyabbat rendeltem. Többször beszéltünk telefonon, nagyon segítőkészek, türelmesek voltak! : ) A vett akkuval minden OK.

Jó áron vannak az akkuk, és hihetetlen, hogy 800 forintért elviszik bárhova 1 nap alatt a 15-20 kilós akkukat! : ) "

Noi

Minden rendben a boltal, csak ajánlani tudom mindenkinek! Az ügyfélszolgálat nagyon készséges!

Amigo

Kedvező, de mégis friss gyártású akkumulátor, és szakszerű választ is kaptam telefonon.

K.

Harmadszor rendeltem tőlük, az előző esetekben is, most is pontosan küldtek a megrendelt árut. Bátran ajánlom mindenkinek!

A bolt vásárlója

A neten talàlt fórumon olvastam erről az akkuboltròl. Azt olvastam, hogy csak fris gyàrtàsù akkumulàtort àrulnak.

Ez valóban ìgy is van.

Most szeptember végén rendeltem, 2018. Jùniusi az akkumulàtor. A boltba kerülése Szeptember elsó két hete.

Egyszerű rendelés, azonnali szállítás, jó árak. Ajánlani tudom az üzletet.

Pityu

Kigogástalan terméktpasztalat. 
Ingyenes házhozszállítás a promóciós időn belül. 
24. órán belül már az autóban üzemelt az akkumlátor."

A weboldal könyen használható és pontosan küldik amit rendeltél. Hamarabb megjött a rendelésem mint az értesítés arról futárszolgálat átvette az általam rendelt akkumulátor. Ajánlom mindenkinek."

Telefonon is beszéltem az üzlettel, segítőkészek voltak és a rendelést egy napon belül megkaptam (ehhez 14: 00 előtt kell leadni)

Anonim

Azonnal hívtak, amint leadtam a rendelésem,egyeztetni a kiszállításról. Rugalmasan és rendkívül korrekten ment

Gergő

Nagyon elégedett vagyok a vásárlás folyamatával, a gyorsasággal, az árú minőségével

Handa Miklos

 

 

Korrekt kiszolgálás, garancialevél kitöltve a csomagban és a legjobb netes áron, illetve ingyenes házhozszállítással történt, 50k felett."

Vitya

Korrekt kiszolgálás, ajánlom mindenkinek. Az opció amivel a terméket választottam egy nappal növelte volna a kiszállítás idejét ezért telefonon megkerestek a kérdéssel , hogy mi legyen.

A bolt vásárlója

A termék megrendelése egyszerű . Az átadás is időre, pontosan.
Nem először jártam náluk, mindig azt kaptam amit vártam. 
Szükség esetén a jövőben újra igénybe veszem szolgáltatásukat."

Andor

Pozitívot tudok mondani, nagyon elégedett vagyok a bolttal is és a termékkel is! 5 csillag!

Kisgyerek

 

Azonnal visszajeleznek. Bármiféle kérésre rugalmasan reagálnak

 

Jasper

 

Rendkívül rugalmasak, telefonon sikerült módosítani a , amiről azonnal kaptam is e-mailt.

Nagyfokú rugalmasság, vevőközpontúság.

Megbízható bolt, kiváló akkumulátorok!
Köszönjük

Ildikó

Segítőkész és türelmes  az eladó a telefonban érdeklődéskor.

Több infót adott mint amit vártam : )

Egyáltalán nem akart lerázni (úgy, ahogy konkuens boltokban teszik. )

A leadástól az átadásig mindenről tájékoztattak.

A számlák és egyéb tájékoztatók nagyon részletesek és átláthatóak. 

Meg vagyok elégedve a bolt által nyújtott szolgáltatással!

Laci

Legközelebb is vásárolnék ennél a boltnál! !!

Rugalmasan kezelte, először nem tudtam kp-ban fizetni.

Sneci

Mindket rendelesem 48 alatt megerkezett. Arban es kiszallitasban is verhetetlennek bizonyultak eddig, csak ajanlani tudom a boltot.

paragazo

Nagyon jó kommunikáció, kitöltött garancialevél.

Verkäufer sprechen Deutsch + Englisch = Az eladók németül és angolul beszélnek.

Chris

"Electric akkut kerestem, de ők  nem forgalmazzák. Vartát vásároltam, kiváncsian várom meddig bírja az electric után"

Jocó