Új jelszó kérése

Üdvözöljük az AKKU-FER Sales KFT.Webáruházában!
Válogasson kedvére a termékeink között,és találja meg az Önnek legmegfelelőbbet legyen akár az
Autó akkumulátorMotor akkumulátor, illetve Munka akkumulátor.

A hosszú távú, nagy igénybevétel hatására az autó akkumulátorok is, mint minden fogyóeszközök, egy idő után sajnos elhasználódnak. A személygépkocsik esetében fokozottan kell ügyelnünk az akkumulátorok ellenőrzésére, hiszen nem csak roppant kellemetlen, ha gépjárművünk leáll, de rendkívül veszélyes is lehet. A közúti balesetek megelőzése érdekében érdemes időközönként egy szakember tanácsát is kikérni, hogy megvizsgálja készülékünk állapotát.

Akkumulátorboltunkban csak a legjobb minőségű, csúcskategóriás termékeket találhatják meg, sőt, a hagyományos készülékek mellett kaphatóak még teherautó, zselés, spirálcellás akkumulátorok és akkumulátor töltők is.Ne habozzon, és mielőbb vegye igénybe szolgáltatásinkat, szakmai blogunkat ,ha pedig nem biztos a döntésében, kérjen segítséget: cégünk munkatársai készségesen segítnek kiválasztani a megfelelő akkumulátort.

Akkumulátor kereső

Kérjük válasszon:
  TOP termékek
  Termékajánló
  Tanúsítvány
  Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  Blog
  2016.09.19 10:53

  Akkumulátor kapacitás

  Akkumulátor kapacitás

   

  Kémiai energiatárolóknál, azaz az akkumulátoroknál a kapacitás precízen megadott feltételek mellett a forrás töltéstároló képességét jellemzi.

  Indító akkumulátoroknál –illetve munka akkumulátoroknál ezt amperórában (Ah) adják meg.

  A kapacitás értékét elsősorban az aktív anyag mennyisége és belső kialakítása (porózussága) határozza meg. Nagy kapacitás eléréséhez sok lemezből álló, nagyméretű blokkokat kell építeni, és a hatóanyagot úgy kell kialakítani, hogy formázás után annak minél nagyobb hányada részt vehessen a kémiai folyamatban.

  A kapacitás egy akkumulátorra nézve sem állandó, hanem nagysága függ:

  • a kisütő áram nagyságától
  • az elektrolit sűrűségétől és hőmérsékletétől
  • a kisütési folyamat jellegétől (szakaszos kisütésnél nagyobb mint folyamatosnál)
  • az akkumulátor állapotától (az üzem során kihulló hatóanyag csökkenti a tároló képességet)

  Különösen erősen befolyásolja a kapacitást a kisütő áram erőssége. Minél kisebb a terhelő áram, annál nagyobb a határfeszültség eléréséig leadott töltés mennyiség érthető, ha arra gondolunk, kis áramerősségnél az elektrokémiai folyamat lassan játszódik le, tehát a hatóanyag belseje is át tud alakulni, míg nagy terhelésnél a felszínen létrejövő átalakulás reakció terméke elzárja a belső aktív anyagot a további reakcióba lépés elől.

  Mérésekkel és elméletileg is alátámasztható az a kapcsolat, amelyet felismerőjétől Puekert összefüggésnek neveztek el. Megállapítása szerint egy adott telepre nézve a kisütő áram (Ik) n-edik hatványa és a kisütési idő(tk) szorzata állandó értéket ad.

  Tehát: Ikn * tk=konstans

  A fenti okok miatt a nemzetközi szabvány és az ezzel megegyező hazai szabvány a következőket szabványosította.

   

  Névleges kapacitás (K20)

  Ezen kapacitás az a villamos töltés-mennyiség Ah-ban amelyet 250C hőmérsékletű akkumulátor a gyártó által szavatoltan lead névleges áramú terhelés mellett anélkül ,hogy az üzemi feszültsége a kisütési határfeszültség (10,5V) alá csökkenne.

   

  Tényleges (effektív) tároló képesség – kapacitás (Ce)

   

  Vegyünk górcső alá egy példát melyben egy Banner Energy Bull 100Ah munka akkumulátort vizsgálunk ideális körülmények (savürüség, hőmérséklet, belső szerkezet) között. A példánkban szereplő akkumulátor C20=100Ah névleges kapacitású forrás I20(terhelő áram)=5A terhelés mellett 100Ah töltésmennyiség visszaadására képes, tehát tényleges tároló képessége is (Ce)= 100Ah , amit az akkumulátor 100%-os kapacitásának tekinthetünk. Ellenben ha a terhelő áramot növeljük hozzávetőleges 10A-ra a tényleges kinyerhető kapacitás már csak kb.88Ah, ezért fontos hogy a megadott kapacitáshoz terhelést is hozzá rendelni.

  Mint ahogy azt előbb is megírtuk a kapacitásra, kiemelten nagy hatást gyakorolnak különböző tényezők ezen belül is a hőmérséklet ezt egy későbbi részben ismertjük.

  Továbbiakban három olyan tároló képesség található melyet a gyártók illetve a végfelhasználó nem vesz figyelembe ezért csak tájékoztató jelleggel beszélünk róla.

   

  Névleges tartaléktároló képesség

   

  A tartaléktároló képesség az a gyártó által percben megadott kisütési idő ameddig a 250C-os akkumulátor 25A áramot képes leadni anélkül, hogy feszültsége a határfeszültség alá csökkenne. Ez az érték elsőre talán nem nyújt számunkra túl sok információt, de ezen képesség mértékegysége megmutatja számunkra hogy egy esetleg meghibásodás esetén (generátor hiba-nem tölt) mennyi ideig tudja ellátni autónk villamos hálózatát önállóan 25A-os terhelés mellett. A 25A-os fogyasztás egy átlag személyautó nappali világítás mellett jelentkező fogyasztást jelent.

   

  Hidegindító kapacitás

   

  Napjainkban csak nagyon ritkán használt jellemzőről van szó melyet a DIN szabvány határozott meg.

  A hidegindító kapacitást úgy határozzuk, meg hogy a gyártó által feltüntetett hidegindító áramot megszorozzuk azzal az idővel, amely alatt az akkumulátorunk kapocs feszültsége névleges érték felére csökkenne. A DIN szabvány szerint indítóakkumulátoroknál ennek nagyobbnak kell lennie a 20 órai kapacitás egyötödénél.