Gyors akkukereső
Gyors akkukereső

Akkumulátor kereső

Termékajánló
Blog
2016.10.07 15:27

Akkumulátorok töltése és kisütése

Akkumulátor töltése és kisütése

Az akkumulátorok töltési és kisütési folyamatával érintőlegesen foglalkoztunk már korábbi bejegyzésünkben. Tudjuk, hogy töltéskor energiát viszünk be, azaz fogyasztóként működik, míg kisütéskor energia leadás, energia kivétel történik. Ebben a fejezetben először a legfontosabb elméleti részeket ismertetjük, majd elemezzük a töltő és az akkumulátor kapcsolatát.

Elméleti ismeretek 

Az akkumulátorok töltöttségi állapotának ismerete sokszor döntően meghatározza, hogy igényel bármiféle beavatkozást, karbantartást, ezért fontos hogy nagy biztonsággal meg tudjuk ítélni az akkumulátorunkat áramforrás szempontjából.

 

A töltöttségi állapot hatása az akkumulátor jellemzőire

A alábbi ábrán az elektrolit sűrűségének változását szemléltetjük , a töltési és kisütési folyamat alatt egy állandó nagyságú töltő illetve terhelő áramot használva.

 

 Elektrolit sűrűségének változása normál áramú töltés és kisütés esetén

 

Az ábrából láthatjuk, hogy a feltöltött forrásunk elektrolit sűrűsége 1,28kg/dm3 az a kisütés végére kb. 1,12kg/dm3-re csökken. A töltöttségi állapot tehát sűrűségméréssel meghatározható. Azt azonban ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a kisütő áram nagysága befolyásolja a kivehető töltésmennyiséget, annak a sav sűrűség végső értékére hatása van. (Túl nagy áram esetén nincs lehetősége a teljes átalakulásra az aktív masszának. Részletek az „akkumulátor kapacitás” résznél.) Tehát a töltöttségi állapot megítélésére csak a normál áram nagyságrendjébe tartozó kisütés vagy töltés esetén használható fel teljes biztonsággal. Ekkor is feltétel az, hogy az elektrolit szint és – sűrűség eredetileg megfelelő értékűre volt beállítva. A előző megállapításokból azt a fontos következtetést is levonhatjuk miszerint, az elektrolit összetételén változtatni kizárólag csak feltöltött állapotban célszerű, hiszen az ehhez állapothoz tartozó összetétel, amit nagy biztonsággal ismerünk.

A soron következő ábrán egy akkumulátorcella üzemi és nyugalmi feszültségének változását figyelhetjük meg mely a kisütési folyamat során (állandó, konstans áram esetén).

Egy akkumulátorcella feszültségének változása normál áramú kisütés során

 

A kisütési folyamat nem közvetlenül töltés után kezdődik, tehát az üresjárati feszültség le tud, csökkeni a nyugalmi értékre, azaz 2,12V –ra. A kapocsfeszültség a terhelés kezdetén viszonylag rohamosan csökken, majd ezt követően csak alig mérhetően változik. A kisütési folyamat vége felé kb. 9.-10. órában ismételten rohamossá váló feszültség esés a kisütési folyamat végét jelzi. Ennél a pontnál meg kell szakítani a terhelést, mert az ún. mélykisütés károsíthatja az akkumulátorunkat. A terhelés megszakítása után a telepünk üresjárati feszültsége 1,9-1,96V nyugalmi értékre emelkedik.

A következő ábrán egy akkumulátorcella üzemi és nyugalmi feszültéségét ábrázoljuk normál állandó áramú töltés során.

 

Egy cella üzemi, és nyugalmi feszültségének változása normál áramú töltés esetén

A kapocsfeszültség a töltés kezdetén viszonylag gyorsan növekszik, majd az emelkedés lassul 8-9.-óráig egyenletesen változik. 2,4V elérése után ismételten rohamos feszültségnövekedést tapasztalhatunk, és a töltést erős gázfejlődés kíséri. A feszültség növekedést ez esetben haladéktalanul meg kell akadályozni, a töltőberendezés lekapcsolásával. A töltés megszakítása mintegy 30 perc után az akkumulátor feszültség beáll a nyugalmi feszültségre. Itt meg kell mindenképpen említeni, hogy a „régi” hagyományos trafós töltőkkel, könnyen túl tudjuk tölteni az akkumulátorunkat, mely a karbantartás helyett inkább károsító hatást fog elérni, ellenben a fejlett automata töltőberendezések alkalmazásával ez a túltöltés elkerülhető. Sajnálatosan a mai napig is lehet vásárolni hagyományos trafós töltőket, melyek általában ezt a gázképződési határt nem pontosan állítják a töltés folyamán. Át kell gondolnunk minden esetben hogy mit, szeretnénk elérni az akkumulátorunkkal kapcsolatosan, ha már töltjük azt. A mi javaslatunk, illetve az előbb leírtak ismeretében a legjobban bevált töltőberendezéseket javasoljuk ezen belül is CTEK termékeket.

Személyautó akkumulátor töltő: CTEK MXS 5.0

Teherautó akkumulátor töltő (12V): CTEK MXS 10.0

Teherautó akkumulátor töltő (24V): CTEK MXS 25

Munka akkumulátor töltő: CTEK Time & GO

Motorkerékpár töltő: CT5 PowerSport

 

 

Gázfejlődés, túltöltés, vízfogyasztás

 

A normál ólomakkumulátorok töltése során másodlagos folyamatként gázfejlődést tapasztalhatunk. Ezt a jelenséget már megismerhettük az életünkben akár egy fizika, illetve kémia órán, hiszen tudjuk, hogy az egyenáram bontja a vizet. Ez az akkumulátorok belsejében, a következőképen alakul: a pozitív elektródán oxigén, míg a negatív hidrogén keletkezik.

 

A gyártók számára igencsak nagy fejtörést jelent ez a jelenség, hiszen a fentebb említett folyamat hatással van a telep jellemzőire. Mivel a gáz formában lévő oxigén és hidrogén az elektrolit vizéből keletkezik, a folyamat elektrolitszint-csökkenéssel jár, mely az akkumulátor belsejében sűríti az elektrolit összetételét, így annak a pótlására mindig kizárólag csakis ion-cserélt vizet kell használni.

 

A vízveszteséget előírások korlátozzák, azaz szabványba foglalták. Ez a szabvány nem más, mint a gondozásmentes akkumulátor szabvány

 

De mit is kell erről a szabványról tudni, és ki kaphatja meg? A szabvány a következő vizsgálatokon alapul:

 

Első lépésként egy feltöltött akkumulátor tömegét 0,05% pontossággal meg kell mérni. Ezután vizsgálandó telepet egy 40C0 hőmérsékletű fürdőbe kell helyezni majd 500 órán keresztül 14,4V állandó feszültséggel kell tölteni. E töltési időszak után a telepünk tömegét újra meg kell mérni , és ha töltés után mért tömegvesztés nem haladja meg a 6 gramm/Ah, akkor az általunk tesztelt akkumulátor további vizsgálat következik mely az indító képességet ellenőrzi. A vizsgálat eredménye alapján akkor lehet megfelelőnek, gondozásmentesnek tekinteni, ha a 30s terhelés hatására az üzemi feszültség nem esik 7,2V alá.

 

Az elektrolit szint csökkenését nem csak a gázfejlődés, de a párolgás is előidézheti. A szellőzőfuratokon keresztül elsősorban vízpára, kis mennyiségben pedig savpára is a szabadba jut. A vízfogyasztás csökkentése fontos akkumulátor tervezői feladat, mert ezzel az energiatároló karbantartási ciklus ideje jelentősen növelhető. E szempontból lényeges továbbá az, hogy az energiatároló ne töltse túl az akkumulátort, tehát a szabályzó a generátor feszültségét megfelelő értéken korlátozza.A legmodernebb akkumulátorokban olyan mértékben sikerült a vízfogyasztást redukálni, hogy azt élettartamuk alatt egyáltalán nem igényelnek utántöltést.

 

A gázfejlődésnek más nem kívánt hatása is lehet, mivel az oxigén és hidrogén egy része, különösen a töltöttség előrehaladtával a hatóanyag belsejében keletkezik. Amíg egy időegység alatt csak kevés gáznak kell a porózús hatóanyag belsejéből kilépni, nincs probléma. Ha azonban a kilépő gázok mennyisége nagy a buborék nem képes az aktív anyagból kijutni, és az a hatóanyag egyes darabkáit szétfeszíti, lerobbanthatja a rácsról. A jelenség masszahullást eredményez.

 

A gázfejlődés intenzitását az akkumulátor szerkezeti felépítésén kívül egy más tényező is befolyásolja. Amíg az akkumulátor töltöttségi foka alacsony a hatóanyag elektrolittal érintkező felületénél gyakorlatilag nem keletkezik gázbuborék, hiszen itt a villamos áram hatására az ismert kémiai folyamat játszódik le. Ekkor gázképződést csak a lemezrács illetve a cellákat összekötő hidakon tapasztalhatunk.A töltés előrehaladtával  hatóanyag már csak egyre kisebb felületen alakul át , egyre nagyobb lesz az felület hányad, amely már oldhatatlan , hiszen a töltés következtében átalakult. Fontos hogy normál áram esetén 14,4V feletti feszültségnél érjük el azt a határt, amikor a gázképződés már olyan mértékű lehet , hogy az említett hatóanyagot is károsító buborékképződés is létre jöhet. Felhívjuk a figyelmet azonban három fontos szempontra.

 

  1. A normál áram a tényleges kapacitás 10%-a, azaz nem az akkumulátorra feltüntetet névleges értéket kell figyelembe venni, ezért inkább biztonsági okokból a normál áram meghatározásához egy használt forrásnál becsüljük alul a tároló képességet.
  2. Egy feltöltött akkumulátor 1/20 nagyságú árammal való töltésével kiszámítható idő alatt teljesen elbonthatjuk az elektrolitot. Ez a gondozásmentes, zárt rendszerű akkumulátoroknál nincs lehetőségünk a vizet visszapótolni, azaz az akkumulátorunk teljesen használhatatlanná válik.
  3. Az egyik legfontosabb, ami a régebbi szabályozatlan töltő berendezéseknél előfordulhatott, miszerint egy feltöltött telep további töltése áramerősségtől függően rács korróziós folyamot tart fenn, mely egy bizonyos határ felett az aktív massza szétesését, és a rácsszerkezet stabilitását csökkenti.

 

Összegezve: a vízbontás során gázok képződnek, mely vízfogyasztást eredményeznek. A vízfogyasztás csökkentésére több fejlesztés is napvilágot látott, de talán a leghatékonyabb megoldás a „labirint fedél” melyben a gáznemű anyagok kellőképpen lehűlnek, kicsapódnak, majd folyadék állapotuknál fogva vissza folynak az akkumulátor belsejébe. Ilyen labirint fedéllel ellátott akkumulátorok: Varta akkumulátor, Bosch akkumulátor, és a legtöbb Johnson Controls által gyártott akkumulátor. A töltés, mint ahogy olvashattuk, kezdetben egy igen nagy szakértelmet megkövetelő folyamat volt, de mára már az „okos, intelligens töltő berendezéseknek „hála, egy pofon egyszerű műveletté vált. Ne feledjük tehát, hogy amikor egy töltő berendezést megvásárolunk, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie, és hogy az általunk használt akkumulátorra milyen hatással lehet. Személy szerint mindig arra törekszünk, hogy ügyfeleink a lehető legtovább tudják használni a gépjárműveikben használni a telepeiket, és ehhez a lehető legjobb minőségű töltőberendezéseket forgalmazzuk , mint pl. a CTEK akkumulátor töltő.

 

Nem adódott semmi problémám. Gyorsan megkaptam a visszaigazolást és az ebben foglaltaknak megfelelően másnap délelőtt a terméket. Azóta is használom minden gond nélkül.

Dunabarát

Nagyon segítőkészek voltak. Alapból csak 4-5 munkanapon belül tudták volna szállítani, de jeleztem,sürgősen kellene és elintézték, megkapjam hamarabb.

Köszönöm.

Minőséget forgalmaznak, széles a választék és kedvezőek az árak.

 

Rugalmasak voltak a boltban, egyből visszahivtak egyeztetni

 

Egyszerű ügyintézés, 24 órán belüli megkaptam, minőségi árú korrekt árban.

Isaac

Ennyire segítőkész, szakszerű és vásárló centrikus hozzáállást korábban még nem tapasztaltam. Ezúton is köszönöm.

István Szabó

Gördülékeny és eddig mindig volt minden készleten

Akksit tőlük veszek már évek óta

 

OS Tuning Kft

Megbizható, a legjobb árban kaptam meg az aksit

István

Teljesen véletlenül kerültem a webáruház oldalára. Első jó pont a kedvező ár, miután telefonon is érdeklődtem (korrekt tájékoztatás, jó hangulatú beszélgetés) egyértelmű volt, a vásárlásom.

Valóban "Fer-Sales". Csak így tovább! 

 

"Gördülékeny ügyintézés,  tökéletes ."

Az általam keresett akkumulátortöltőhöz több kiegészítő is. Rendben volt.

 

Ma reggel megrendeltem a terméket, délben átvettem a futártól. Korrekt áruház, ajánlanom mindenkinek

Gabesz

Telefonon keresztül is segítőkészek voltak, delutan rendeltem, a következő 24 belül már meg is kaptam.

Gábor

Precíz  kiszolgálás, péntek délutáni leadva, kedd délben érkezett, friss 1 hónapos akksi, rendesen feltöltve

Imre

Az akksit amit rendeltem tökéletes kondícióban volt!

András

A korábbi pozitív tapasztalataim alapján vásárolok nagy bizalommal.

Probléma mentes volt a vásárlás. Köszönet érte sokadszor.

Így további javaslattal nem élnék.

Nagyon segítőkészek! !! Érdemes tanácsot kérni a vásárláshoz.

Szívesen segítenek ha tanácsra van szükség!

Női vásárló

Nagyon jó árban találtam meg a kiválasztott akkumulátort, a visszaigazolások a megrendelesemről rendben megérkeztek.

András

Teljesen meg vagyok elegedve, leadás utan par perccel mar kapcsolatba is lepetek velem (telefonon is hivtak a szokasos email uzeneten kivul).

paragazo

"Korrektek és gyorsak voltak. Az akksi és a saru kifogástalan állapotban megérkezett."

Zsombor

"A futár elcserélte a cuccomat mással, azonnal lekommunikálták, és másnapra itt volt a jó árú. Ötös! : )"

 

Ufo

A rendelt akkumulátor gyorsan megérkezett annak ellenére is, hogy az ünnepek előtti csúcsforgalom volt a futárszolgálatoknál. Érkezéskor rámértem a feszültségére: 12, 6 V - ahogy kell, szépen indul vele az autó.

Zoli

"Meglepően gyors volt a kiszállítás. (rendelèst követő napon)"

Jenő

 

"Nagyon korektek voltak, azonnal elismerték a téves küldést és másnap megkaptam a jót."

"Értékelem, előzőleg feltöltötték a motor akkumulátort savval, így rögtön tudtam használni. Köszönöm."

Norbert

Gyors ügyintézés, pontos tájékoztatás a termékről, hozzáértő kereskedői hozzáállás.

A bolt vásárlója

Nagyon segítőkészek, kedvesek.Felhívtak, tudják küldeni.

Gabor

"Variáltam a rendelésemmel, még időben észrevettem, mégsem fog beférni a kiszemelt akku, a magassága miatt. Megvettem a magasat, de kértem türelmet, majd végül alacsonyabbat rendeltem. Többször beszéltünk telefonon, nagyon segítőkészek, türelmesek voltak! : ) A vett akkuval minden OK.

Jó áron vannak az akkuk, és hihetetlen, hogy 800 forintért elviszik bárhova 1 nap alatt a 15-20 kilós akkukat! : ) "

Noi

Minden rendben a boltal, csak ajánlani tudom mindenkinek! Az ügyfélszolgálat nagyon készséges!

Amigo

Kedvező, de mégis friss gyártású akkumulátor, és szakszerű választ is kaptam telefonon.

K.

Harmadszor rendeltem tőlük, az előző esetekben is, most is pontosan küldtek a megrendelt árut. Bátran ajánlom mindenkinek!

A bolt vásárlója

A neten talàlt fórumon olvastam erről az akkuboltròl. Azt olvastam, hogy csak fris gyàrtàsù akkumulàtort àrulnak.

Ez valóban ìgy is van.

Most szeptember végén rendeltem, 2018. Jùniusi az akkumulàtor. A boltba kerülése Szeptember elsó két hete.

Egyszerű rendelés, azonnali szállítás, jó árak. Ajánlani tudom az üzletet.

Pityu

Kigogástalan terméktpasztalat. 
Ingyenes házhozszállítás a promóciós időn belül. 
24. órán belül már az autóban üzemelt az akkumlátor."

A weboldal könyen használható és pontosan küldik amit rendeltél. Hamarabb megjött a rendelésem mint az értesítés arról futárszolgálat átvette az általam rendelt akkumulátor. Ajánlom mindenkinek."

Telefonon is beszéltem az üzlettel, segítőkészek voltak és a rendelést egy napon belül megkaptam (ehhez 14: 00 előtt kell leadni)

Anonim

Azonnal hívtak, amint leadtam a rendelésem,egyeztetni a kiszállításról. Rugalmasan és rendkívül korrekten ment

Gergő

Nagyon elégedett vagyok a vásárlás folyamatával, a gyorsasággal, az árú minőségével

Handa Miklos

 

 

Korrekt kiszolgálás, garancialevél kitöltve a csomagban és a legjobb netes áron, illetve ingyenes házhozszállítással történt, 50k felett."

Vitya

Korrekt kiszolgálás, ajánlom mindenkinek. Az opció amivel a terméket választottam egy nappal növelte volna a kiszállítás idejét ezért telefonon megkerestek a kérdéssel , hogy mi legyen.

A bolt vásárlója

A termék megrendelése egyszerű . Az átadás is időre, pontosan.
Nem először jártam náluk, mindig azt kaptam amit vártam. 
Szükség esetén a jövőben újra igénybe veszem szolgáltatásukat."

Andor

Pozitívot tudok mondani, nagyon elégedett vagyok a bolttal is és a termékkel is! 5 csillag!

Kisgyerek

 

Azonnal visszajeleznek. Bármiféle kérésre rugalmasan reagálnak

 

Jasper

 

Rendkívül rugalmasak, telefonon sikerült módosítani a , amiről azonnal kaptam is e-mailt.

Nagyfokú rugalmasság, vevőközpontúság.

Megbízható bolt, kiváló akkumulátorok!
Köszönjük

Ildikó

Segítőkész és türelmes  az eladó a telefonban érdeklődéskor.

Több infót adott mint amit vártam : )

Egyáltalán nem akart lerázni (úgy, ahogy konkuens boltokban teszik. )

A leadástól az átadásig mindenről tájékoztattak.

A számlák és egyéb tájékoztatók nagyon részletesek és átláthatóak. 

Meg vagyok elégedve a bolt által nyújtott szolgáltatással!

Laci

Legközelebb is vásárolnék ennél a boltnál! !!

Rugalmasan kezelte, először nem tudtam kp-ban fizetni.

Sneci

Mindket rendelesem 48 alatt megerkezett. Arban es kiszallitasban is verhetetlennek bizonyultak eddig, csak ajanlani tudom a boltot.

paragazo

Nagyon jó kommunikáció, kitöltött garancialevél.

Verkäufer sprechen Deutsch + Englisch = Az eladók németül és angolul beszélnek.

Chris

"Electric akkut kerestem, de ők  nem forgalmazzák. Vartát vásároltam, kiváncsian várom meddig bírja az electric után"

Jocó