Gyors akkukereső
Gyors akkukereső

Akkumulátor kereső

Termékajánló
Blog
2016.10.01 11:28

Külső körülmények hatása az akkumulátorra

Az autó akkumulátor jellemzőinek változása a külső körülmények hatására

 

Az autó akkumulátor, illetve a munka akkumulátor jellemzőinek ismertetésekor már megemlítettük, hogy a terhelés és a hőmérséklet hogyan befolyásolja a telepünk kapacitását, energiatároló képességét. Ezen részben azt elemezzük érintőlegesen, hogy ez a két tényező hogyan hat az akkumulátor többi jellemzőjére.

 

Terhelés hatása

Az autó akkumulátor egy igen szélsőséges körülmények között üzemel. Ha az energiaforrásunk üzem közbeni belső ellenállás és a nyugalmi feszültség változásától eltekintünk, akkor a savas ólomakkumulátorunk egy ideális feszültség generátorral sorba kötött ellenállással modellezhetnénk.

A terhelés hatását az alábbi ábrákon keresztül lehet talán a legjobban szemléltetni, melyből nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy

-Ha egy akkumulátort végtelen nagy ellenállással terhelünk, vagyis az arám kör szakadt-, akkor az áramot, teljesítményt nem ad le. Ebben, esetben az üzemi, kapocs feszültség megegyezik a nyugalmi kapocsfeszültséggel.

-Belső ellenállásnál nagyságrendekkel nagyobb terhelő-ellenállás (pl. belső világítás) esetén, bár a telepünk kis áramot és teljesítményt ad le, üzemi feszültsége magas és energia leadásának hatásfoka is jó.

-Egy akkumulátor a legnagyobb villamos teljesítményt akkor adja le, ha a terhelő ellenállás megegyezik a belső ellenállásával. Ekkor a belső ellenálláson illetve a rákapcsolt fogyasztón (Pl. indító motor) azon teljesítmény alakul ki. Ezt a terhelést illesztett terhelésnek nevezzük, amely létrejöttekor a kisütő áram a zárlati áram fele, az energia leadás hatásfoka 50%-os és a telepünk kapocsfeszültsége a felére csökken. Tudnunk kell, hogy ezt a fajta terhelést nagyon rövid ideig képesek elviselni az indító akkumulátorok károsodás nélkül.

-Meg kell említenünk még egy fajta terhelést, ami nem más, mint a rövidzárás, amikor elméletileg ellenállás közbe iktatása nélkül csatlakozik a két fő pólus. A zárlat létrehozása értelmetlen, és balesetveszélyes is egyben, mivel a maximális áram hatására szinte azonnal károsodik az akkumulátor illetve akár fel is robbanhat a heves kémiai reakció miatt. A rövidzár elkerülését mindig kerülnünk kell akkumulátor csere közben, ezért tartsuk be a szerelésre vonatkozó biztonsági szabályokat. 

 

Akkumulátor teljesítménye a terhelőáram változásának függvényében

 

Üzemi feszültség változása terhelés hatására

 

Üzemi feszültség változása az ellenállás változásakor

 

 

Hőmérséklet hatása

A hőmérséklet csökkenés a kapacitás csökkenésén túl más jellemzők megváltozását is maga után vonja. Tudnunk kell, hogy az elektrolit fajlagos ellenállását hőmérséklet hogyan befolyásolja, hiszen ez nagymértékben meghatározza az akkumulátorunk terhelhetőségét.

Az alábbi ábra alapján jól látható hogy egy 35% kénsavat tartalmazó elektrolit fajlagos ellenállása -40C0-on több mint a négyszerese a 25C0-on mérhetőnek.

 

Az elektrolit ellenállásának változása a hőmérséklet függvényében

 

Feszültség változás a hőmérséklet függvényében

 

Ezért és a lassuló kémiai folyamat miatt a hideg akkumulátor csak kisebb terhelőáram leadására képes, és ugyanakkora terhelés mellett kapocsfeszültsége is kisebb. Az előbbi meghatározásból nem szabad arra következtetni, hogy az akkumulátor hőmérsékletét minél magasabb értéken tartsuk. A vízbontási feszültség ugyanis a hőmérséklet növekedésével csökken, azaz fordítottan arányos, és kb. 50 0C fölött már 14,4V üzemi feszültségnél olyan intenzívvé válik a buborékképzés, hogy az jelentősen károsíthatja a telepünket-ezért fokozottan nagy hangsúlyt kell fektetni, hogy a generátorunk ne töltsön túl, hiszen egy autó motor terében, a nyári időszakban, üzem meleg motornál ez a hőmérséklet garantált esetleg még magasabb is. Érdekességképpen, a trópusi területeken az elektrolit savűrűségének csökkentésével növelik a gázképződési határfeszültséget.

Korábban már ismertettük, hogy a kénsav vizes oldatának fagyáspontját annak összetétele hogyan befolyásolja. Tudjuk azt is hogy, az elektrolit összetétele a töltés illetve kisütés során hogyan változik. A töltöttségi fok és a fagyáspont között tehát összefüggés van, melyet az alábbi diagram mutat be.

 

Elektrolit fagyáspontjának változása a töltöttségi állapot függvényében

 

Diagrammunk egy konkrét akkumulátor normál áramú kisütése esetén igaz, hiszen az elektrolit felhígulásának mértékét a forrásunk szerkezete és a kisütő áram nagysága is befolyásolja. Ábránk azt is igazolja, hogy egy teljesen feltöltött akkumulátor európai hőmérsékleti viszonyok esetén nem fagyhat meg, ellenben egy lemerült, kisütött akkumulátor akár már 00C-on  is „jégkockává” tud fagyni. Az ilyen fagyás jelentősen károsítja az akkumulátort, hiszen az akkumulátor belsejében már csak szinte víz van jelen mely fagyáskor térfogat növekedéssel jár (szétfeszíti az akkumulátor belsejét). 

 

Nem adódott semmi problémám. Gyorsan megkaptam a visszaigazolást és az ebben foglaltaknak megfelelően másnap délelőtt a terméket. Azóta is használom minden gond nélkül.

Dunabarát

Nagyon segítőkészek voltak. Alapból csak 4-5 munkanapon belül tudták volna szállítani, de jeleztem,sürgősen kellene és elintézték, megkapjam hamarabb.

Köszönöm.

Minőséget forgalmaznak, széles a választék és kedvezőek az árak.

 

Rugalmasak voltak a boltban, egyből visszahivtak egyeztetni

 

Egyszerű ügyintézés, 24 órán belüli megkaptam, minőségi árú korrekt árban.

Isaac

Ennyire segítőkész, szakszerű és vásárló centrikus hozzáállást korábban még nem tapasztaltam. Ezúton is köszönöm.

István Szabó

Gördülékeny és eddig mindig volt minden készleten

Akksit tőlük veszek már évek óta

 

OS Tuning Kft

Megbizható, a legjobb árban kaptam meg az aksit

István

Teljesen véletlenül kerültem a webáruház oldalára. Első jó pont a kedvező ár, miután telefonon is érdeklődtem (korrekt tájékoztatás, jó hangulatú beszélgetés) egyértelmű volt, a vásárlásom.

Valóban "Fer-Sales". Csak így tovább! 

 

"Gördülékeny ügyintézés,  tökéletes ."

Az általam keresett akkumulátortöltőhöz több kiegészítő is. Rendben volt.

 

Ma reggel megrendeltem a terméket, délben átvettem a futártól. Korrekt áruház, ajánlanom mindenkinek

Gabesz

Telefonon keresztül is segítőkészek voltak, delutan rendeltem, a következő 24 belül már meg is kaptam.

Gábor

Precíz  kiszolgálás, péntek délutáni leadva, kedd délben érkezett, friss 1 hónapos akksi, rendesen feltöltve

Imre

Az akksit amit rendeltem tökéletes kondícióban volt!

András

A korábbi pozitív tapasztalataim alapján vásárolok nagy bizalommal.

Probléma mentes volt a vásárlás. Köszönet érte sokadszor.

Így további javaslattal nem élnék.

Nagyon segítőkészek! !! Érdemes tanácsot kérni a vásárláshoz.

Szívesen segítenek ha tanácsra van szükség!

Női vásárló

Nagyon jó árban találtam meg a kiválasztott akkumulátort, a visszaigazolások a megrendelesemről rendben megérkeztek.

András

Teljesen meg vagyok elegedve, leadás utan par perccel mar kapcsolatba is lepetek velem (telefonon is hivtak a szokasos email uzeneten kivul).

paragazo

"Korrektek és gyorsak voltak. Az akksi és a saru kifogástalan állapotban megérkezett."

Zsombor

"A futár elcserélte a cuccomat mással, azonnal lekommunikálták, és másnapra itt volt a jó árú. Ötös! : )"

 

Ufo

A rendelt akkumulátor gyorsan megérkezett annak ellenére is, hogy az ünnepek előtti csúcsforgalom volt a futárszolgálatoknál. Érkezéskor rámértem a feszültségére: 12, 6 V - ahogy kell, szépen indul vele az autó.

Zoli

"Meglepően gyors volt a kiszállítás. (rendelèst követő napon)"

Jenő

 

"Nagyon korektek voltak, azonnal elismerték a téves küldést és másnap megkaptam a jót."

"Értékelem, előzőleg feltöltötték a motor akkumulátort savval, így rögtön tudtam használni. Köszönöm."

Norbert

Gyors ügyintézés, pontos tájékoztatás a termékről, hozzáértő kereskedői hozzáállás.

A bolt vásárlója

Nagyon segítőkészek, kedvesek.Felhívtak, tudják küldeni.

Gabor

"Variáltam a rendelésemmel, még időben észrevettem, mégsem fog beférni a kiszemelt akku, a magassága miatt. Megvettem a magasat, de kértem türelmet, majd végül alacsonyabbat rendeltem. Többször beszéltünk telefonon, nagyon segítőkészek, türelmesek voltak! : ) A vett akkuval minden OK.

Jó áron vannak az akkuk, és hihetetlen, hogy 800 forintért elviszik bárhova 1 nap alatt a 15-20 kilós akkukat! : ) "

Noi

Minden rendben a boltal, csak ajánlani tudom mindenkinek! Az ügyfélszolgálat nagyon készséges!

Amigo

Kedvező, de mégis friss gyártású akkumulátor, és szakszerű választ is kaptam telefonon.

K.

Harmadszor rendeltem tőlük, az előző esetekben is, most is pontosan küldtek a megrendelt árut. Bátran ajánlom mindenkinek!

A bolt vásárlója

A neten talàlt fórumon olvastam erről az akkuboltròl. Azt olvastam, hogy csak fris gyàrtàsù akkumulàtort àrulnak.

Ez valóban ìgy is van.

Most szeptember végén rendeltem, 2018. Jùniusi az akkumulàtor. A boltba kerülése Szeptember elsó két hete.

Egyszerű rendelés, azonnali szállítás, jó árak. Ajánlani tudom az üzletet.

Pityu

Kigogástalan terméktpasztalat. 
Ingyenes házhozszállítás a promóciós időn belül. 
24. órán belül már az autóban üzemelt az akkumlátor."

A weboldal könyen használható és pontosan küldik amit rendeltél. Hamarabb megjött a rendelésem mint az értesítés arról futárszolgálat átvette az általam rendelt akkumulátor. Ajánlom mindenkinek."

Telefonon is beszéltem az üzlettel, segítőkészek voltak és a rendelést egy napon belül megkaptam (ehhez 14: 00 előtt kell leadni)

Anonim

Azonnal hívtak, amint leadtam a rendelésem,egyeztetni a kiszállításról. Rugalmasan és rendkívül korrekten ment

Gergő

Nagyon elégedett vagyok a vásárlás folyamatával, a gyorsasággal, az árú minőségével

Handa Miklos

 

 

Korrekt kiszolgálás, garancialevél kitöltve a csomagban és a legjobb netes áron, illetve ingyenes házhozszállítással történt, 50k felett."

Vitya

Korrekt kiszolgálás, ajánlom mindenkinek. Az opció amivel a terméket választottam egy nappal növelte volna a kiszállítás idejét ezért telefonon megkerestek a kérdéssel , hogy mi legyen.

A bolt vásárlója

A termék megrendelése egyszerű . Az átadás is időre, pontosan.
Nem először jártam náluk, mindig azt kaptam amit vártam. 
Szükség esetén a jövőben újra igénybe veszem szolgáltatásukat."

Andor

Pozitívot tudok mondani, nagyon elégedett vagyok a bolttal is és a termékkel is! 5 csillag!

Kisgyerek

 

Azonnal visszajeleznek. Bármiféle kérésre rugalmasan reagálnak

 

Jasper

 

Rendkívül rugalmasak, telefonon sikerült módosítani a , amiről azonnal kaptam is e-mailt.

Nagyfokú rugalmasság, vevőközpontúság.

Megbízható bolt, kiváló akkumulátorok!
Köszönjük

Ildikó

Segítőkész és türelmes  az eladó a telefonban érdeklődéskor.

Több infót adott mint amit vártam : )

Egyáltalán nem akart lerázni (úgy, ahogy konkuens boltokban teszik. )

A leadástól az átadásig mindenről tájékoztattak.

A számlák és egyéb tájékoztatók nagyon részletesek és átláthatóak. 

Meg vagyok elégedve a bolt által nyújtott szolgáltatással!

Laci

Legközelebb is vásárolnék ennél a boltnál! !!

Rugalmasan kezelte, először nem tudtam kp-ban fizetni.

Sneci

Mindket rendelesem 48 alatt megerkezett. Arban es kiszallitasban is verhetetlennek bizonyultak eddig, csak ajanlani tudom a boltot.

paragazo

Nagyon jó kommunikáció, kitöltött garancialevél.

Verkäufer sprechen Deutsch + Englisch = Az eladók németül és angolul beszélnek.

Chris

"Electric akkut kerestem, de ők  nem forgalmazzák. Vartát vásároltam, kiváncsian várom meddig bírja az electric után"

Jocó